Waar heb jij behoefte aan?

Waar heb jij behoefte aan?

Heerlijk in het zonnetje zitten en de warmte voelen op je huid? Zo af en toe kan het al op een beschut plekje, in de zon, uit de wind. Laat het voorjaar maar komen! We gaan met z’n allen massaal naar buiten om allerlei dingen te ondernemen. De tuin kan weer in orde gemaakt worden na de wintermaanden. Ik hoor veel mensen zeggen dat ze vrolijk worden van het zonnetje en ook hoor ik: “Dan doen mijn gewrichten minder pijn.” En dat is natuurlijk ook zo. De zon máákt je vrolijk! Je longen worden volgezogen met frisse buitenlucht. Je gaat meer bewegen. Je krijgen meer energie. En dat voelt zo ontzettend lekker. Daar heb je behoefte aan!

Hoe komt dat nou toch? Hoe komt het dat we zo goed voelen dat we de zon nodig hebben?

Na een lange winter, korte dagen, weinig zonlicht voelen we de behoefte van de zon op onze huid. De zon is voor ons belangrijk, want onder invloed van het zonlicht wordt in onze huid vitamine D aangemaakt. Vitamine D reguleert de calcium- en fosfaatniveau’s in ons bloed. Dit is belangrijk voor de botstructuur en dus de stevigheid van het skelet. Vitamine D zorgt ervoor dat de virussen in ons lichaam worden opgeruimd. Vitamine D zorgt ervoor dat we ons vrolijk en minder depressief voelen. Vitamine D zorgt voor hart en bloedvaten. Vitamine D zorgt voor de stevigheid van onze spieren. En dat voelt zo goed!

Vitamine D komt niet alleen van de zon op je huid. Ook in voeding zit vitamine D en soms wordt het in voedingsmiddelen toegevoegd. Maar eigenlijk is dit minimaal en niet voldoende voor je lijf. Waar het meeste in zit is in vette vis zoals haring, makreel, zalm en sardines. Ook komt het voor in visolie, eidooiers (dan moet de kip wel buiten hebben gelopen) en wilde paddenstoelen. 

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat we voelen wat we nodig hebben.

Toch voelen veel mensen dit niet. Door bijvoorbeeld ons drukke leven negeren wij veel signalen van ons lijf. We luisteren vaak niet meer naar ons lichaam, waardoor we signalen verwarren. We denken bijvoorbeeld dat we honger hebben, maar eigenlijk zijn we moe of hebben we dorst. Een power nap of een glas verfrissend water is ons lieve lijf veel blijer mee, dan met eten. Als we moe zijn dan willen we graag zoete dingen eten. Logisch, want we willen snel weer energie krijgen. Helaas is deze energie ook snel weer weg en krijgen we weer zin in iets zoets. Doe je in zo’n geval een power nap van ongeveer 15 minuten, dan heb je die zoete trek niet. Dat scheelt weer een hoop calorietjes haha.

Wist je overigens dat veel mensen met overgewicht vaak ondervoed zijn? 

Dat komt door te eenzijdige voeding. Hierdoor krijgt men niet alle voedingsstoffen binnen krijgt en ontstaat er ondervoeding. Ons lijf heeft het zwaar door deze eenzijdige voeding. Het zendt allerlei signalen uit om te laten merken dat het iets tekort komt. Deze signalen kunnen zijn: vermoeidheid, futloos, geen energie, verhoogde bloeddruk, stemmingswisselingen, slaapproblemen, hoofdpijn, gewrichtspijnen, broze nagels, witte vlekjes op de nagels, huidproblemen, darmklachten, maagklachten, obstipatie, vocht vasthouden, tintelingen, benauwdheid, hartkloppingen, concentratieproblemen, te veel eigenlijk om op te noemen. Negeer deze signalen niet. Het zijn serieuze hulpvragen van je lijf. 

Je kunt dit voorkomen door zo gevarieerd mogelijk en zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten.

Om zoveel mogelijk verschillende stofjes binnen te krijgen is het van belang dat we zoveel mogelijk verschillende dingen eten. Met groente kun je bijvoorbeeld goed variëren in kleur. Eet zoveel mogelijk kleuren! Gebruik lekker veel kruiden. Eet afwisselend (mager) vlees, kip, vis en een paar dagen vegetarisch. Eet geen producten van witte bloem. Deze producten bevatten geen toegevoegde stofjes voor je lijf en zullen hierdoor alleen maar kostbare stofjes uit je lijf onttrekken. Volkoren meel is de beste optie. Gebruik heerlijke olijfolie of roomboter in plaats van producten met zonnebloemolie en margarines/halvarines. Drink gewoon water of thee en af en toe een kop koffie.

We voelen zo goed dat we behoefte hebben aan de zon.

Sta ook eens stil wat de andere behoeftes zijn van je lichaam. De behoeftes kun je vinden in de driehoek VOEDING – BEWEGING – ONTSPANNING (van lichaam en geest). Kom in balans met jezelf. Ervaar je jouw behoeftes? Voedt daarmee jou lijf.

Deel dit bericht op:

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *