WETENSCHAPPELIJK ONDERZOCHT

Er worden allerlei voedingsmiddelen wetenschappelijk onderzocht om te bekijken wat hiervan de uitwerkingen is op ons lichaam. Voegt het iets toe, geeft het schade aan bijvoorbeeld hart en vaten, heeft het invloed op ons bloed, zenuw- of hormoonstelsel of onze hersenen, is het goed of slecht voor onze darmen of onze huid, enzovoorts, enzovoorts.

De uitvoering van de onderzoeken zijn erg kostbaar. Vaak krijgen onderzoekuitslagen in de media veel aandacht. Wij als consument trekken een logische conclusie en nemen deze mediaberichten voor waar aan en denken niet verder na. We haasten ons naar de winkel en kopen de aangeprezen voedingsmiddelen of juist niet. We willen tenslotte allemaal gezond zijn en blijven.

Wie financiert ?

Heb je wel eens nagedacht wie deze onderzoeken financieren? Wie heeft er baat bij een positieve of negatieve berichtgeving? Hoe is het onderzoek uitgevoerd? Dit zijn belangrijke vragen om de berichtgeving objectief te kunnen beoordelen. De voedingsmiddelenindustrie heeft veel baat bij de positieve berichten over de producten die zij in hun fabrieken maken. Een groot commercieel belang dus. Wat je ook vaak ziet is dat er bepaalde groepen voedingsmiddelen bekritiseerd worden, zoals fruit, eieren of vlees. Persoonlijk ben ik altijd terughoudend met het aannemen van diverse adviezen die vanuit de voedingsmiddelenindustrie geroepen worden. “Zij verdienen er veel geld mee en zijn niet erg geïnteresseerd in mijn gezondheid”, denk ik dan.

Gebruik je gezonde verstand!

Liever gebruik ik mijn gezond verstand. Zodra ik zie dat een onderzoek gefinancierd is door bijvoorbeeld Unilever (denk aan Becel), dan ben ik al achterdochtig. Wat heeft een kuipje halvarine mij extra te bieden dan bijvoorbeeld roomboter dat puur en onbewerkt is. Moeten dat de kunstmatige toevoegingen zijn (zoals kleur- en smaakstoffen), die in een laboratorium met witte jassen zijn gemaakt? Er zit minder vet in halvarine dan in boter, dat is waar. Maar door goede keuzes te maken (denk aan voldoende groente en fruit, peulvruchten, volkoren granen, andere smeersels op je brood) kun je voor vetten onbewerkte keuzes maken. Dan kies ik toch liever voor de dingen die de natuur mij schenkt. De natuur die mij alles te bieden heeft!

Hoe kies ik gezond?

Heerlijk fruit, geweldige groentes en kruiden, verrukkelijke noten, zaden en pitten, een heerlijk stukje biologisch vlees, vis of kip op zijn tijd en een heerlijke kop munt thee, met eventueel een klein beetje honing. Met deze ingrediënten kunnen geweldige maaltijden maken. En natuurlijk houd ik rekening met zoete en vette etenswaar. Zoet is een cadeau uit de natuur. Behandel dit ook als een cadeau, niet te vaak en er heerlijk van genieten. Vetten uit vlees zijn minder gezond, dus hier kies ik voor magere vleessoorten. Maar olijfolie, noten en bijvoorbeeld avocado’s zitten wekelijks bij mijn boodschappen. Voor mij geen pakjes- en zakjesgerechten, maar heerlijk vers geurende ingrediënten die mijn lijf voeden en de energie geven die ik nodig heb. Gezonde voeding voel je in je hele lijf. Dàt is wat ik nodig heb en daar kan geen wetenschappelijk onderzoek tegenop!

Deel dit bericht op:

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *