Workshop Fermenteren

Fermenteren

Het lijkt wel een nieuw modewoord: fermenteren. Maar wat is dat nu precies? Fermenteren is niets anders dan eten gecontroleerd laten verrotten met behulp van gisten, bacteriën en schimmels. Klinkt vies? Nee, het is juist erg lekker! En nog gezond ook.

Waarom fermenteren?

In onze darmen leven 1 à 2 kilo microben (bacteriën). Dit zijn rare wezentjes die nooit het daglicht zien en die niet kunnen overleven in een omgeving met zuurstof. Er leven minstens duizend soorten bacteriën die voortdurend in gevecht zijn met elkaar. Behalve bacteriën vind je er ook virussen en schimmels. Het is een ecosysteem op zich. Sommige bacteriën zijn goed voor ons en sommige slecht.

Je kunt die microben voeden door ze te geven wat ze lekker vinden, bijvoorbeeld door veel groenten, peulvruchten en volkoren graansoorten te eten. Je kunt ze ook uitbreiden, zoals bijvoorbeeld met de bacteriën in gefermenteerde voeding. Omdat die in een zure omgeving groeien, zijn ze beter bestand tegen de zuren in de maag en is de kans groter dat ze heelhuids tot in de darmen raken. Je kunt dan denken aan sterk ruikende kazen, zuurkool, kimchi, kefir en levende yoghurt, dus zonder toegevoegde suiker.

Is het een nieuwe hype?

Fermenteren bestaat al heel lang. Fermenteren was in het koelkastloze tijdperk dé manier om voedsel lang te bewaren. Men ontdekte dat kolen die in zeewater waren gelegd, veel langer goed bleven dan kolen die in het donker werden bewaard. En als je maar genoeg honger hebt, durf je de stappen naar “verrot” voedsel makkelijk te maken. Ze merkten dat in zout de producten van smaak veranderde. Zo ontdekten ze heerlijke augurkjes, zuurkool, bier, wijn, brie en onze eigen kaas. Zij wisten toen nog niet dat er micro-organismen aan al deze processen te pas kwamen en dat het eten hierdoor gezonder werd. Hierdoor bleven de rottingsbacteriën buiten de deur. Op de zeilschepen waar zuurkool werd gegeten, had de bemanning minder last van scheurbuik dan op de schepen waar dit niet gebeurde. De melkzuurbacteriën in zuurkool maken namelijk melkzuur aan die de vitamine C in de kool conserveert.

Dus het is gezond voor je?

Omdat de micro-organismen tijdens fermentatie de toestand van de voedselwaren bevorderen, worden ze ook wel ‘probiotica’ genoemd. Gefermenteerd voedsel heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Het is o.a. goed voor je immuunsysteem, doordat ze de goede darmbacteriën ondersteunen en een positief effect heeft op je darmflora. Klachten bij lactose-intolerantie en candida (schimmel) infecties kunnen verminderen of afremmen. Experts zijn ook enthousiast over de werking van probiotica bij darmaandoeningen als de ziekte van Crohn, ADHD en bijvoorbeeld vlak voor of tijdens een antibioticakuur. Op dit moment is het wetenschappelijke bewijs daarvoor volgens de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (ESFA) nog onvoldoende om deze claims te mogen voeren.

Kan ik zelf fementeren?

Ja, gefermenteerde voeding kun je heel makkelijk zelf maken en is erg leuk om te doen. Je wéét dat er levende bacteriën in zitten en dat merk je ook. De potjes kunnen flink pruttelen. Dat is bij producten uit de supermarkt doorgaans niet het geval, want die zijn vaak gepasteuriseerd. Als je zelf zuurkool maakt weet je niet wat je proeft: minder zuur en veel subtieler van smaak.

Je kunt nu zelf LEREN FERMENTEREN. Ga aan de slag met kool, bietjes, wortels en melk. Je leert zuurkool, pickels en kwark maken en je neemt al het gemaakte in potten mee naar huis. Thuis mag het onder jouw leiding gecontroleerd gaan rotten of verzuren totdat jij het gaat proeven. Je zult versteld staan van de smaak!

Opgelet: Bij fermentatie worden bepaalde groenten ingelegd in zout. Sommige gefermenteerde producten kunnen hierdoor veel zout bevatten. Vaak wordt er maar een kleine hoeveelheid per keer van gegeten.

Wanneer, waar en wat kost het?

  • Maandag 8 oktober 2018: 19.30 – 22.00 uur
  • Zaterdag 13 oktober 2018 (Zaltbommel): 10.30- 13.00 uur (VOL)
  • Maandag 22 oktober 2018: 19.30 – 22.00 uur (VOL)
  • Maandag 19 november 2018: 19.30 – 22.00 uur (VOL)
  • Zondag 2 december 2018 (Zaltbommel): 13.30-16.00 uur (VOL)
  • Maandag 21 januari 2019: 19:30 – 22.00 uur
  • Het is mogelijk om extra dagen in te plannen. Geef je belangstelling door via de knop “Aanmelden”.

Locatie: bakkerij/keuken van De Gading in Leiderdorp.
Je gaat naar huis met een pot zuurkool, een pot pickels en een potje kwark.
De kosten zijn € 50,00 p.p. Groepsgrootte is 6-8 personen.

Ben je enthousiast geworden en wil je je graag aanmelden? Klik op onderstaande button en vul het formulier in. Geef hierbij ook de gewenste datum aan. Je krijgt van mij binnen 48 uur een bevestiging van deelname.

Aanmelden