Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguingon

Krijg je eters?

Maak deze Boeuf Bourguignon!

Lange tijd ben ik op zoek geweest naar een goed recept voor een Boeuf Bourguignon. Uiteindelijk vond ik het bij Spijs & Wijn. Dit recept is echt geweldig! Een heerlijk slow cook gerecht en uitermate geschikt voor als je eters krijgt. Het gerecht kan een dag van te voren in de oven langzaam garen, waardoor je veel tijd over houdt om andere dingen te gaan doen. Op de dag zelf hoef je het gerecht alleen nog maar af te maken.

Doordat er veel ingrediënten zijn kan het recept misschien moeilijk op je over komen. Laat dit je niet tegenhouden om het toch te maken. De smaken bij elkaar zijn namelijk zo heerlijk…

Niet vergeten:

Eén must: bezuinig niet op de kwaliteit van het vlees! Koop het beste vlees dat je kunt krijgen 😉

Liefs,

Ans

Boeuf Bourguignon

Ingrediënten

  • olijfolie om in te bakken
  • 1 klont ongezouten roomboter
  • 1,3 kg runderriblappen, in grove stukken gesneden
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • zout en peper uit de molen
  • 100 gram ontbijtspek in blokjes gesneden
  • 2 grote uien, gepeld en in stukken gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, buitenste draadjes verwijderd en in plakjes gesneden
  • 3 kleine wortels, geschrapt of geschild en in plakjes gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel lichtbruine of bruine basterdsuiker
  • 3 takjes tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 1 fles rode wijn (Bourgogne, pinot noir bijvoorbeeld)
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 pot zilveruitjes
  • 400 gram (grot)champignons
  • takjes platte peterselie

verder heb je een grote braadpan nodig die in de oven kan. Het gerecht kan een dag van tevoren worden klaargemaakt. Je kunt het afmaken op de dag zelf.

Instructies

  1. Laat het vlees minimaal een uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven op 100 graden. Bestrooi het vlees met zout, peper en de bloem. Hussel om, zodat alle kanten met bloem bedekt zijn. Verhit de braadpan met een flinke scheut olijfolie en een klont roomboter en wacht totdat de belletjes bijna zijn verdwenen. Bak het vlees op een middelhoog vuur kort aan beide kanten goudbruin. Doe dit in kleine porties tegelijk zodat de temperatuur van het vet niet te snel daalt. (Het vlees gaat ander stoven in plaats van bakken). Schep het vlees uit de pan en leg op een bord.

  2. Bak in het braadvet van het vlees het spek en de uien, totdat de uien wat zachter zijn en het spek begint te kleuren. (Voeg indien nodig nog een extra klontje roomboter of olijfolie toe.) Voed de bleekselderij en de wortel erbij. Bak dit even verder totdat de wortel en bleekselderij iets zachter zijn en voeg dan de tomatenpuree en suiker toe. Roer goed door en bak kort mee. Voeg de tijm en laurier toe. Leg het vlees bovenop de groenten en giet de vrijgekomen vleessappen erbij. Verwarm in een aparte pan de wijn. Voeg de warme wijn bij het vlees (schenk het langzaam langs de zijkant van de pan), totdat het vlees net onderstaat en verkruimel de bouillontablet erover. Doe de deksel op de pan

  3. Zet de pan midden in de oven. Stoof het vlees in minimaal 3 uren (maar langer mag ook). 

    Als het gerecht klaar is kun je het buiten de oven laten afkoelen en afgekoeld in de koelkast bewaren.

  4. Afmaken

    Verwijder de tijm en laurier. Verwarm de Boeuf Bourguignon langzaam op een sudderplaatje (of weer in de oven van ongeveer 80-100 graden). 

  5. Laat de zilveruitjes goed uitlekken. Borstel de champignons schoon en snijd in vieren. Verhit een grote koekenpan met olijfolie en een klont boter en wacht totdat de belletjes zijn verdwenen. Voeg de zilveruitjes en champignons toe en bak op hoog vuur, totdat ze goudbruin zijn. Voeg ze toe aan het stoofvlees. Was en hak de peterselie en strooi vlak voor serveren over de Boeuf Bourguignon.

Recept tip

Heerlijk met geroosterde worteltjes en aardappel/knolselderij puree of een mooi stokbrood.

 

Overgenomen van Spijs & Wijn