Raapstelensalade

 

Raapstelensalade

Raapstelen

Raapstelen zijn een typische seizoensgroente, die je eigenlijk enkel in het voorjaar en de lente zult aantreffen. Het korte seizoen loopt van ongeveer maart tot en met mei. Overigens is het in de praktijk wel zo dat de aanvoer in de late lente het grootste is.

Deze groente wordt vaak per bos verkocht, maar soms ook los. Afhankelijk van de soort zitten er nog wortels aan, of krijg je echt enkel het loof. Let er bij het kopen op dat het loof er nog mooi fris uitziet, lekker lichtgroen is en knapperig aanvoelt. Raapstelen met donkergroene en verlepte blaadjes kun je beter laten liggen.

Voedingswaarde

Raapstelen zijn niet enkel erg smakelijk, maar ook nog bijzonder gezond. Ze bevatten amper calorieën (rauw slechts 17 kilocalorieën per 100 gram!), maar wel met bètacaroteen, foliumzuur en enkele andere antioxidanten. Daarnaast zijn ze rijk aan sporenelementen; onder meer de gehaltes aan ijzer en calcium zijn relatief hoog.

Schoonmaken en snijden

Het schoonmaken en snijden van raapstelen gaat in drie eenvoudige stappen:

 1. Verwijder eventuele lelijke blaadjes en snijd de wortels weg
 2. Was de raapstelen goed in koud water. Tip: zorg dat je de tere bladeren voorzichtig behandelt, om kneuzen zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is namelijk zonde van de heerlijke “crunch” van raapstelen. Voorzichtig uitschudden of laten uitlekken, behalve indien je ze gaat koken of stoven. Dan is dat niet nodig.
 3. Snijd de groente in niet te kleine stukken; de bladeren iets grover dan de bladstelen.

Hierna kun je de raapsteeltjes verder bereiden.

Bron: groentegroente.nl

Raapstelensalade


Ingrediënten

 • 1 bak gekookte Quinoa/bulgur (AH)
 • 2 bosjes raapstelen
 • 1/2 sinaasappel (schoongeboend)
 • 1 pot zwarte olijven (240 gram uitlekgewicht)
 • 4 el olijfolie
 • 1 el ras el hanout kruiden
 • 250 gram kleine tomaatjes
 • 1 limoen
 • 200 gram Feta
 • Peper uit molen en evt. zout

Instructies

 1. Doe de quinoa in een mooie ruime schaal. Rasp de schil van de sinaasappel door de quinoa en knijp de sinaasappel uit boven de salade (hand eronder om eventuele pitjes op te vangen.)

 2. Laat de olijven uitlekken. Roer de quinoa met een vork los. Doe de olie, olijven en de kruiden erdoor. Breng het geheel op smaak met peper uit de molen en eventueel wat zout

 3. Halveer de tomaatjes en snijd de raapstelen grof. Schep de tomaatjes en raapstelen door de quinoa. Snijd de limoen in partjes. Verkruimel de feta erover en serveer met de limoen.

Recept tip

In plaats van raapstelen kun je ook pittige rucola gebruiken.

Lekker met een paar stukjes stokbrood en tzatziki.