Ratatouille

Ratatioulle

Ratatouille

Ratatouille is een heerlijk gerecht dat veel wordt gegeten in de Provence, Frankrijk. In het Nederlands wordt het ook wel "Radjetoe" genoemd, waarschijnlijk omdat het een verrassend rommeltje bij elkaar is. En dat is het ook!

Wij eten dit gerecht regelmatig. Dat komt omdat je er zo ontzettend veel groente in kwijt kunt. Daarnaast kan het lekker grof gesneden worden, het ruikt zo lekker door al die kruiden en is het gewoon ontzettend smaakvol. Meestal maak ik wat meer zodat ik de volgende dag nog een heerlijke lunch heb, want koud is het ook zeer goed te eten.

In Frankrijk eten ze dit veel met stokbrood en in Italië weer met polenta. Ik maak het meestal klaar met wat rijst en een stukje (gegrilde) kippedijfilet. Gewoon omdat ik dat een lekker combinatie vind.

Porties 4

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook (fijngesneden of uitgeperst)
  • 2 grote uien (grof gesneden)
  • 2 paprika's (rood/geel, wat je lekker vindt)
  • 1 courgette (in plakken of 1/2 plakken gesneden
  • 1 aubergine (in blokjes gesneden)
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel provencaalse kruiden (evt. kun je nog extra tijm toevoegen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper uit de molen

Instructies

  1. Doe de olie in de pan en bak hierin de uien en knoflook glazig. Voeg de overige groenten en kruiden toe en laat dit ongeveer 5 minuutjes bakken. Voeg de tomatenstukjes, balsamicoazijn en laurierbladeren toe. Breng dit aan de kook en laat ongeveer 20 tot 30 minuten pruttelen. Verwijder de laurier en voeg eventueel nog zout en peper toe.

Recept tip

In Frankrijk eten ze dit veel met stokbrood en in Italië weer met polenta. Ik maak het meestal klaar met wat rijst en een stukje (gegrilde) kippedijfilet. Gewoon omdat ik dat een lekker combinatie vind.

Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Laat gerust een berichtje achter op mijn facebookpagina.

Eetsmakelijk (en dat is niet zo moeilijk met dit gerecht :D)

Ans